Academic

American International College | Colaccino center for Health Sciences

The study of Health Science involves a deep understanding of a body’s potential, strength, and movement. The architecture of AIC’s new Health Science building represents these elemental concepts by showcasing the parade of its occupant’s body movement throughout the buildings circulation.

OLD + NEW

The existing building structure was in good condition. The project team felt it was necessary to remove the majority of the existing conditions, with exception of the structural shell, to accommodate the proposed program and aesthetic. This also helped to simplify the renovation and allows the existing building to blend in with new design.

Final Renderings

The existing building facade, primarily brick, was repaired and received cladding around the existing windows to match the detailing of the new building. Inside, large openings were made within the façade of the existing building so that the spaces could be easily intertwined, connected by a grand, interior, court.

MAJOR CHALLENGES

The Design Team was challenged to create a visual impact on State Street while maintaining a tight budget. This was achieved by eliminating interior corridors and focusing the majority of the building circulation to an atrium.

We also were able to create a visual impact by focusing the major design elements toward the front of the building. The design of the back of the building, facing a small parking lot, was limited to simple and inexpensive materials.

University of Connecticut | Ballard Institute of Puppetry Museum

Storrs, CT

This museum is located in the heart of downtown Storrs, directly outside of UConn.
A key component of the award-winning Storrs Center Downtown Project, the Ballard Institute is one of America's hidden treasures- a superb collection of over 2,500 puppets from all over the world, an archive of books, manuscripts, posters, drawings, audio-visual materials and photographs all covering the history of puppetry.

University of Connecticut | Black Box Theater

Storrs, CT

Originally conceived as a simple shared "performance space" for book readings, poetry slams and small puppet shows, the space quickly developed into a fully featured "black box" theatre.
Special flooring, an LED lighting system that will make any Broadway Theater jealous, a powerful sound system, and complete flexibility and customization throughout afford this theater the ability to host not only the originally intended productions, but also accommodate traveling shows, individual performances and guest lecturers.

University of Connecticut | Le Petit Marche Cafe

Storrs, CT

The UConn Co-op contracted with UConn Dining Services to operate the Cafe, envisioned as a small-town French bistro. An open-air, 1700 sf, design was desired by all, with free flow of traffic between the two areas. It was quickly decided the Cafe would need its own street entry in order to capture early morning breakfasts, but this created security challenges so the Cafe could operate independently of the bookstore. By putting it along the sloping street, it could be on an elevated slab, so it gets a grand view into the bookstore proper.

University of Connecticut | Bookstore, Storrs Center

Storrs, CT

This branch of the Uconn Co-op was designed to have the atmosphere of a small town bookstore while still maintainng a connection to the university.
Poetry slams, book release events, book readings, live jazz bands, and many other community based events are planned to be held in the space.

The tenant space is mixed use, divided into a full service bookstore, a small cafe, the Ballard Institute and Museum of Puppetry (BMP) offices and galleries, a state of the art black box theatre and shared common support areas. The bookstore itself is 8,800 square feet.

Tabor Academy | Student Center

Marion, MA

The student center renovation included a new servery, flooring, higher ceilings with improved sound absorption, new floor to ceiling windows that take advantage of the unique ocean views, and improved lighting to make the space feel more modern and open. A large screen was also installed for presentations.

The renovation expanded to include the Lillard Living Room. Bringing it back to its traditional elegance as a focal point of community life where new furniture, rugs and a fireplace will be installed for aesthetics. The renovation also included improvements to the bathrooms, storage for backpacks, coats and umbrellas, and new furniture and lighting throughout.

Saints Academy | Student Life Center

Beverly, MA

A renovation and expansion to an existing parsonage to accommodate the growth of the Academy with a new athletic facility and a multi-purpose auditorium.  The architectural design for the new addition to include a new gym-natorium, atrium, locker rooms, restrooms, stage, and auxiliary space anticipated for special events or watching athletic events.

The existing parsonage will be renovated to comply with building codes in support of the building addition to include additional classroom and administrative spaces.

American International College | Shea Library

Springfield, MA

The College's main library underwent an interior renovation of the first and second floor mezzanine. The remodel consisted of new finishes, furniture, privacy walls, millwork, and in some areas, new ceiling and light fixtures.


Two existing restrooms were also updated with new finishes and partitions. Mechanical, electrical, and plumbing work consisted of the replacement of light fixtures, new sinks for cafe, and new ventilation and cooling for privacy wall areas and computer labs.


The team worked with students and staff to create a collaborative, colorful, and engaging environment. The flag room incorporates different cultures featuring bold colors and collaboration areas.

American International College | Dining Commons

Springfield, MA

This 34,000 sf renovation and expansion covers two floors and includes a full service student dining facility. An existing entrance to the dining hall was converted into an area for additional seating, and a new atrium entrance was built for easier access to all the building’s amenities.

The atrium addition offers necessary updates including handicap elevators, new bathrooms and storage lockers, and provides a main focal entrance to the building. It also improves visibility of the entrance to the lower level student bar and lounge, known as “The Stinger” that was previously concealed in the old entrance.